GITI ENTEZAMI MAAKTE EEN PRACHTIG BOEK OVER DE DOMMEL IN SON EN BREUGEL
Verborgen schoonheid
“Elke keer als ik bij de dommel kom zie ik weer nieuwe dingen. Elk seizoen heeft zijn eigen karakter en eigenschappen. Ik zou ook niet kunnen zeggen in welk jaargetijde de rivier op zijn mooist is”GiTi
VERBORGEN SCHOONHEID
Voorwoord van Hans Gaillard
Al eeuwenlang is Son en Breugel verbonden met de Dommel. Even waar is dat Son en Breugel altijd gescheiden zijn door de Dommel. Het is zelfs devraag of Son en Breugel zouden zijn ontstaan, als er niet een doorwaadbare plek in het riviertje de Dommel zou zijn geweest. Niet voor niets heet het boek, dat historicus Jean Coenen over Son en Breugel schreef, als ondertitel ‘Van oudsher een kruispunt van wegen’.De Dommel was vroeger van economische betekenis voor Son en Breugel.
En de Dommel diende om de animositeit tussen Breugel en Son, de Boeren en de Bokken te reguleren. De brug over de Dommel is nog steeds de plek waar tijdens carnaval de strijd tussen de beide kernen wordt uitgevochten. Uiteraard op een ludieke manier, tijdens de boerenbruiloft.
Tegenwoordig is de Dommel vooral belangrijk als onderdeel van ons watersysteem, als onderdeel van het ecologische systeem. En natuurlijk vanwege het prachtige landschap.Wie hier altijd gewoond heeft, weet dat het Dommeldal mooi is. Wie van buiten komt, ziet nog beter de pracht van de Dommel in zijn omgeving.
Giti Entezami is fotograaf en woont meer dan twintig jaar in Son en Breugel.
Met dit boek gaat een lang gekoesterde wens van Giti in vervulling: laten zien hoe mooi en bijzonder de Dommel is in Son en Breugel.
Samen met de Heemkundekring Son en Breugel, Waterschap De Dommel en met bij dragen van de gemeente Son en Breugel, de Lionsclub, Thermae Son, de Rabobank en het Stakenburgfonds, is een bij zonder boek ontstaan. Een bijzonder document, dat in woord en vooral in beeld, de verbondenheid laat zien tussen Son en Breugel en de Dommel.
Hans Gaillard,
oud-burgemeester van Son en Breugel